TRIPS 2014


SPANJE: TUSSEN ALICANTE EN ALMERIMAR

IMG_8331 week 1
week 2
week 3
week 4
week 5
week 6
week 7
week 8
week 9
week 10



NOORD NEDERLAND

IMG_9642 IMG_9637 Het verslag











BESTEMMING SCHOTLAND

kaart-van-schotland2

week 1
week 2
week 3
week 4
week 5
week 6
week 7
week 8
week 9
week 10




NEDERLAND: GRENSOVERSCHRIJDEND GENIETEN VAN DE HERFST

DSCN0394Het verslag












NEDERLAND: ‘GOUDA BIJ KAARSLICHT’

IMG_0413

 Het verslag

NEDERLAND: “FIETSEN IN LIMBURG e.o.”


DONDERDAG 3 OKTOBER

IMG_8063 Eerst nog even de wekelijkse sportochtend en de camper reisklaar maken en dan is het weer tijd om “On Tour” te gaan.
Achterop de camper staan onze nieuwe E-bikes die we in het Limburgse heuvellandschap e.o. gaan inwijden. 






IMG_8056 We rijden eerst naar ‘Camperpassie’ in Haaksbergen voor een binnen isolatiedeken voor de camper, op internet gezien dat ze daar één hebben die een stuk goedkoper is dan die bij de ‘Gelderse Caravancentrale’ in Barneveld. De ervaringen in Zweden waarbij bij harde wind één van de stukken van de buitenisolatie ’s nachts van de camper waaide heeft ons letterlijk wakker geschud, met een binnendeken kunnen we een stuk rustiger slapen! De kwaliteit van de goedkopere deken valt tegen, we gaan toch maar voor de originele Burstner deken.

IMG_8058 Voor we ons op de camperplek bij Henk Pen Caravans en Kampeerauto’s kunnen installeren rijden we eerst nog naar Enschede om wat familiaire zaken af te handelen en gaan dan terug naar Haaksbergen. We hebben al twee keer eerde gebruik gemaakt van deze overnachtingplek, een geweldige plek met gratis Wifi en stroom, onze complimenten Henk Pen!





VIJDAG 4 OKTOBER

IMG_8061 De dag begint met, zoals voorspeld, regen! Het gezellige kletteren kunnen we wel een poosje aan, als het daarna maar weer droog wordt en ook dat is voorspeld!
We bedanken Henk Pen voor de gastvrijheid en rijden naar Obelink in Winterswijk, hebben nog een mat en een nieuwe zitting voor één van de Dukdalf stoelen nodig.
Na het rondje Obelink rijden we naar de camperplaats in Silvolde (Terborg), de donkere wolken en de regen zijn verdwenen en de zon schijnt door de dunne bewolking, het is mooi fietsweer!

IMG_8067Een deel van de parkeerplaats staat vol met grote vrachtwagens, campers en caravans, natuurlijk willen we weten wat er aan de hand is! Vanaf vanavond is er Kermis in het dorp, we vallen weer eens met de neus in de boter! Na de lunch gaan we op de fiets naar Doetinchem, een fluitje van een cent op de nieuwe fietsen! Heel toevallig zien we het ‘Openbaar Vervoer Museum’ en we gaan er even kijken, als je van miniatuur treinen houdt is het een uitgelezen plek, 99% gaat over treinen en 1% over het andere openbaar vervoer (bussen), de verhouding is een beetje zoek!

IMG_8086 Aan het begin van de avond gaan we nog even naar het dorp, er is niet alleen kermis er moet ook nog een lampionoptocht voor de kleintjes zijn. Op de kermis is het nog erg rustig wat publiek betreft en over het lawaai zullen we het maar niet hebben, de ene attractie heeft nog hardere muziek dan de andere en de lampionoptocht is in geen velden of wegen te bekennen, zal we aan de andere kant van het dorp geweest zijn. We trekken ons terug in de camper en gaan ‘Commissaris Witse’ kijken!



ZATERDAG 5 OKTOBER

IMG_8092 We gaan op weg naar Milsbeek in het uiterste noorden van Limburg, tegen de Duitse grens aan. Eerst rijden we naar Gendringen, daar is volgens ons boekje bij het BP tankstation Heuthorst een Sanistation, we kunnen het niet vinden en gaan even binnen vragen, grote vraagtekens verschijnen er op het gezicht van de kassamedewerkster, daar heb ik nog nooit van gehoord en ook haar collega weet hier niets van! Via Emmerich, Rees en Kleve rijden we verder naar het zuiden en in Kleve hebben we meer succes, daar hebben ze wel een verzorgingsplek.

IMG_8097Bij Gennep komen we Nederland weer binnen, doen daar gelijk maar even een paar boodschappen voor het weekend en rijden dan door naar Milsbeek, een prachtige plek bij Pannen-koekenhuis ‘De Diepen’ waar je vrij mag staan, een bezoek aan het restaurant wordt uiteraard op prijs gesteld. De plek ligt aan het Pieterpad, een wandelroute van 484 kilometer van Pieterburen in het noorden naar Maastricht in het zuiden (of andersom). Er staat één camper en daar staan de wandelschoenen buiten, we zien ook regelmatig wandelaars voorbij komen.

IMG_8101 Na de middag stappen we op de fiets en gaan de directe omgeving verkennen. We fietsen een stuk over de grensweg, slechten de eerste Limburgse heuveltjes en komen via via terecht in het centrum van Gennep waar we op het mooie dorpsplein ons zelf trakteren op een ‘Genneps IJsje’. We stappen weer op en komen vervolgens door een pr'achtig natuurgebied waar heel lang geleden het Genneperhuis, een groot kasteel uit de middeleeuwen heeft gestaan. Het riviertje de ‘Niers’ stroomt door het hele gebied en we komen haar dan ook diverse keren tegen.


ZONDAG 6 OKTOBER

IMG_8111 De dag begint mistig net als gisteren, het weerstation geeft gelukkig een zonnetje en het beloofd toch een mooie dag te worden.
Rond de middag is de mist helemaal verdwenen en krijgen we Hollandse luchten voorgeschoteld. We stappen weer op de fiets, nu rijden we eerst naar Plasmolen en vandaar fietsen we naar en een heel eind langs de Maas. Bij het veerpontje van Cuijk stoppen we voor de lunch en lezen op een bordje bijzonderheden over deze streek.

IMG_8106 Ongeveer ten hoogte van de kerk van Cuijk zijn resten van een Romeinse brug ontdekt. Al in de 18de eeuw melden Maasvissers dat er bij Cuijk obstakels in de Maas lagen en dat bij lage waterstanden grote vierkante palen zichtbaar werden. In 1989 ontdekte een amateur-archeoloog dat de rivierbodem bezaaid lang met hout en steenbrokken. Tijdens een groots archeologisch onderzoek in 1992 werden de resten van zes brugpijlers uit de 4de eeuw gevonden. De brug bij Cuijk was een van de twee Maasbruggen in de Romeinse tijd, bij Maastricht lag de andere.

IMG_8107 Onze fietsroute gaat nog een stuk verder langs de Maas en dan gaan we het binnenland weer in richting Molenhoek. Komen door prachtige glooiende bossen, passeren de Mokerheide en komen bijna vast te zitten op een mulle zandweg, gelukkig weten we er ongeschonden doorheen te komen! Bij Grafmolen fietsen we nog een klein stukje door Duitsland en dan zijn we weer terug bij de camper na een mooie tocht waarbij we onze E-bikes goed hebben kunnen testen, wat een genot!! De accu’s gaan aan de oplader en wij kunnen nog een poosje lekker buiten zitten.


MAANDAG 7 OKTOBER

IMG_8115 Vandaag hebben we afgesproken met onze vrienden Jan en Ria in Budel (Noord Brabant), we kennen elkaar inmiddels bijna 35 jaar en het is altijd erg gezellig elkaar te ontmoeten. We kiezen voor de alternatieve route en staan even over elf uur bij ze op de stoep. Na een hartelijke begroeting staat de koffie met een puntje appeltaart erbij al snel op tafel en voelt het of we elkaar gisteren nog hebben gezien en gesproken. De mist van vanochtend is inmiddels helemaal opgelost en we genieten buiten van de zon die uitbundig schijnt.

IMG_8121 Na de lunch gaan we op de fiets de omgeving van Budel onveilig maken, Jan en Ria laten ons de mooiste plekjes van de omgeving zien, we komen door leuke kleine dorpjes, fietsen over smalle fietspaden door eindeloze bossen en zien de eerste tekenen van de komende herfst. In Gastel is het de hoogste tijd om even uit te rusten en bij te tanken, we hebben al 14 kilometer gefietst!
Er wordt deze dag weer heel wat afgekletst en zo als altijd is het sneller dan we willen weer bedtijd en trekken we ons terug in de camper.


DINSDAG 8 OKTOBER 

IMG_8141Na een heerlijke rustige nacht zitten we om negen uur met z’n allen aan een uitgebreid ontbijt, zo uitgebreid hebben we het niet elke dag, en rond half twaalf, als ook de koffie op is, is het tijd om afscheid te nemen en weer op pad te gaan. We rijden eerst naar Thorn, het mooie historische witte stadje aan de Maas. We lunchen in het recreatiegebied met uitzicht op de Maasplassen en zetten de camper dan op één van de parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Al snel staan de fietsen weer startklaar en stappen we op voor een grensoverschrijdende route. 

IMG_8130 Via Kessenich en Ophoven komen we in Maaseik en net voor Maaseik zien we een prachtige camperplek om te onthouden voor als we weer eens in de buurt zijn. We gaan de grens weer over en via Echt fietsen we naar Ohé en Laak, zo’n 25 jaar geleden hier op de camping gestaan en we zetten de knop even op nostalgie, toch leuk hier weer even rond te kijken en herinneringen op te halen. Via Maasbracht fietsen we terug naar Thorn, de rit is ‘iets’ langer geworden dan we dachten (56 km), echt moe zijn we niet geworden, alleen ons ‘zitvlak’ had het zwaar te verduren!


WOENSDAG 9 OKTOBER

IMG_8151 Bah, het regent als we wakker worden en het ziet buiten grauw en grijs, dat beloofd niet veel goeds voor vandaag. We verplaatsen ons vandaag van Thorn naar Rekem (België), tien kilometer fietsen vanaf hartje Maastricht. We zijn vandaag de eerste camper die er neer strijkt en aan de droge plekken op het grind te zien hebben er afgelopen nacht drie campers gestaan. Het hier regent gelukkig niet meer maar de luchtvochtigheid buiten is 90% en dat is wel erg hoog! 


IMG_8160 Toch pakken we na de lunch de fiets en gaan naar Maastricht, ook hier kunnen we weer gebruik maken van de knooppuntenroute en komen midden in de stad uit, wat is dat toch gemakkelijk! We gaan eerst naar de ANWB voor een ‘bikepointer’, een handige houder voor de fietsknooppunten die je op het stuur van je fiets kunt bevestigen. Zelf een route uitgestippeld aan de hand van bijvoorbeeld de ANWB Fietsatlas, noteer je de knooppuntvolgorde op een kaartje en stopt dit in de pionter en je hebt een mooi overzicht van de te volgen knooppunten.

IMG_8156 IMG_8157 Na ons bezoek aan de ANWB fietsen / wandelen we naar het ‘Vrijthof’, zetten de fietsen ergens aan een boom vast en lopen de stad in, bekijken de Sint Servaas Baseliek en het Sint Servaasklooster aan alle kanten en gaan dan naar ‘De Markt’ op zoek naar een viskraam, de zoute haring en de kibbeling smaken ons prima!


IMG_8164 We fietsen dezelfde route weer terug en komen bij een natte camper, hier heeft het aardig geregend terwijl het in Maastricht maar even heeft gedruppeld.
Aan het eind van de middag komen er nog twee campers bij en tegen de avond komt de zon ook nog even om het hoekje kijken en dat levert altijd weer mooie plaatjes op.

 




DONDERDAG 10 OKTOBER

IMG_8166 Gisteravond laat is het gaan regenen en het is bijna de hele nacht doorgegaan. Als we opstaan schijnt de zon en zien we boven ons heel veel blauw en in de verte dreigende wolken! Volgens de meteorologen krijgen we een paar hele natte en brrrrr (koude)dagen en daarna wordt het weer beter. We blijven vandaag in Rekem en nemen een ‘fietsrustdag’, zes dagen op rij mooie routes gefietst, de zevende dag is het tijd om even uit te rusten!



IMG_8175 Schuin achter ons ligt het historische dorpje Oud-Rekem, dat voor het eerst werd beschreven in 1140, toen heette het Radekheim. Omdat het dorpje dicht langs de Rijn lag bleef het ook in de Frankische tijd een belangrijke nederzetting. In 1356 verhief Keizer Karel IV de heerlijkheid Reckheim tot Baronie (de Baron kreeg daarmee het rechten munten te slaan) en in 1623 werd het een Graafschap. In 1795, enkele jaren na de Franse Revolutie, werd het Graafschap afgeschaft.


IMG_8176 Bij de plaatselijke VVV vonden we bovenstaande info. Oud-Rekem, zoals het nu heet, werd in 2008 verkozen tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ en dat willen we natuurlijk zelf zien. Naast een enorm kasteel zijn er twee kerken, een gerechtshof, een bakkerij, een brouwerij, een apotheek, een voormalig Karmelieten klooster en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Leuk hier een rondwandeling te maken en als je de auto’s die in het centrum geparkeerd staan wegdenkt en dat aanvult met een portie fantasie waan je je even in de Middeleeuwen.

IMG_8191Er is niets veranderlijker dan een camperraar, waren we van-ochtend nog van plan in Rekem te blijven, ‘s middags veranderen de plannen! Tussen de informatie die we bij de VVV hadden gekregen vonden we een boekje met daarin een aantal nazomer-activiteiten in de omgeving. Morgenavond is er in Stokkem een met fakkels verlichte tocht met fluisterbootjes op de Oude Maas, dat lijkt ons wel wat en we rijden alvast naar de camperplaats in Stokkem. We lopen naar Maascentrum ‘De Wissen’ en reserveren een plekje voor de tocht van morgenavond zeven uur!


VRIJDAG 11 OKTOBER

IMG_8152 Weer lekker rustig geslapen, er is hier ’s nachts geen kip te bekennen en ook werden we niet gewekt door het kraaien van een haan! Het is bewolkt als we opstaan en even later begint de voorspelde regen en ook de komende dagen wordt het er niet beter op. We melden ons netjes af voor de boottocht van vanavond en gaan naar huis!
We hebben een mooie week gehad (had van ons nog wel een week langer mogen duren) waarin we al fietsend van het Limburgse landschap (e.o.) hebben genoten.